NIEUWE STAR WARS SET 75222 VERRAAD IN COULD CITY… MAAR WAT IS “LEGOMASTER BUILDER SERIES”?

Sinds enkele dagen is bekend dat LEGO met een nieuwe StarWars set op de markt komt.: LEGO 75222 StarWars Verraad In Cloud City.

De recente aankondiging van LEGO StarWars 75222 bevatte een interessante verwijzing naar de ‘Master Builder Series’. Deze nieuwe naam/omschrijving is niet toegepast op eerdere LEGO Star Wars. Wel is er de “Ultimate Collector Series” (UCS) aanduiding op de verpakking.
LEGO 75222 Star Wars Verraad in Cloud City 1
We vragen ons dan ook af onder welke omstandigheden het merk Master Builder Series in de toekomst misschien wordt gebruikt en hoe de beslissing om de Ultimate Collector Series te verdelen of zelfs te vervangen, tot stand is gekomen.

De echte definitie van een reeks Ultimate Collector-series heeft de laatste jaren voor wat controverse gezorgd, vooral veroorzaakt door de release van 75098 Assault on Hoth. Die set is beslist gericht op “spelen” in plaats van plaatsen in een display. Daarnaast bestaat de set uit verschillende afzonderlijke secties dus voelt niet helemaal samenhangend. Niettemin werd het officieel omschreven als een reeks Ultimate Collector-series, tot frustratie van vele LEGO-fans.

Persoonlijk zijn wij niet zo voor het beschermen van het merk Ultimate Collector Series. Het lijkt echter vreemd om een ​​set als 75098 Assault op Hoth naast 10179 Ultimate Collector’s Millennium Falcon te categoriseren, omdat de twee modellen heel verschillend zijn en duidelijk op een heel ander publiek zijn gericht.

Het bladeren door de Ultimate Collector-serie in de catalogi onthult zelfs dat LEGO in de loop van de geschiedenis enigszins achteloos is geweest met de UCS-branding. De serie begon in 2000 en de naam is sindsdien meerdere malen gewijzigd, waarbij wordt geschakeld tussen de Ultimate Collector Series en Ultimate Collector’s Series. Bovendien zijn verpakkingsontwerpen en de bijbehorende UCS-branding vrij vaak opnieuw ontworpen, meest recentelijk voor 75192 Millennium Falcon en zijn opvolgers.

De inhoud van elke set varieert ook, variërend in grootte van de 187-delige 10026 Special Edition Naboo Starfighter tot 75192 Millennium Falcon die uit 7541 stukjes bestaat! Het categoriseren van die sets lijkt onlogisch, hoewel ze een aantal overeenkomsten delen omdat beide sets minifiguurschaal zijn en ze elk een informatieplaatje bevatten.

De meest duidelijke en meest controversiële indeling binnen de Ultimate Collector-serie is echter tussen sets voor weergave en games die bedoeld zijn om te spelen. De vroegste UCS-sets waren voornamelijk bedoeld voor weergave en waren gericht op oudere verzamelaars, dus dat lijkt de oorspronkelijke bedoeling te zijn geweest van LEGO. Toch is het assortiment inmiddels uitgebreid met sets spellen, zoals de eerder genoemde 75098 Assault on Hoth en 75222 Betrayal in Cloud City.

De “Master Builder” serie is vermoedelijk bedoeld om dit probleem op te lossen. Ik verwacht dat de aanduiding zal worden toegepast op grote sets die zowel voor kinderen als voor volwassenen zijn bedoeld. Ondertussen kan de Ultimate Collector Series worden gereserveerd voor sets die zijn gericht op een ouder publiek, zoals 75144 Snowspeeder of 75181 Y-wing Starfighter. Het is mogelijk dat de Master Builder-serie het UCS-bereik helemaal vervangt, hoewel dat erg onlogisch lijkt gezien de erkenning voor het originele merk.

Of deze oplossing iedereen tevreden zal stellen staat nog te bezien. Retroactief categoriseren van de meeste Ultimate Collector Series-sets kan vrij eenvoudig zijn, maar er zijn er enkele die genuanceerder lijken. 75059 Sandcrawler, bijvoorbeeld, bevat talloze minifiguren en een paar functies, maar de set ziet er fantastisch uit op het scherm en leek meer aandacht van volwassenen te krijgen dan van kinderen. Uiteindelijk zal het succes van zowel de Ultimate Collector Series als de Master Builder Series worden bepaald door hun consistente toepassing in de toekomst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s